Bowl z grillowanym halloumi

  • 4 porcje | 27 min.

Składniki

200 Gram Ser halloumi
6 Łyżki Majonez Dekoracyjny WINIARY
2 Szklanki Soczewica zielona (ugotowana)
200 Gram Pomidorki koktajlowe
1/2 Pęczek Mięta
1 Łyżka Skórka z cytryny
1 Łyżka Sok z cytryny
1 Sztuka Czerwona cebula mała
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz czarny
1 Trochę Oliwa z oliwek
1 Łyżeczka Pasta tahini (opcjonalnie)
1 Sztuka Cukinia mała
2 Łyżki Oliwa z oliwek
2 Ząbki Czosnek
1 Łyżka Sok z cytryny
1 Łyżka Koperek posiekany
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz czarny

Sposób przygotowania

  1. 1

    Majonez WINIARY wymieszaj z połową skórki z cytryny, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, opcjonalnie dodaj pastę tahini.

  2. 2

    Cukinię pokrój w cienkie paski przy pomocy obieraczki. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz sól i pieprz. Odstaw do zamarynowania na 5-10 min.

  3. 3

    Pomidorki skrop oliwą z oliwek oraz posyp solą i pieprzem. Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie około 3-5 min.

  4. 4

    Ser halloumi pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem, a następnie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie.

  5. 5

    Pozostałą połowę skórki z cytryny wymieszaj z ugotowaną soczewicą. Dodaj połowę drobno posiekanej mięty oraz sól i pieprz.

  6. 6

    W misce ułóż porcję soczewicy. Dodaj majonez, a na wierzchu ułóż pokrojone dodatki.

  7. 7

    Na końcu połóż zgrillowany ser i pomidory. Serwuj z majonezem WINIARY i ziołami.