Filety z kurczaka w boczku

  • 6 porcji | 55 min.

Filety z kurczaka w boczku

podawane z remuladą z kaparów, czarnych oliwek, korniszonów, anchois i natki pietruszki zmieszanej z majonezem.

Składniki

200 Gram Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Filet z piersi kurczaka
16 plastry Wędzony boczek lub szynka parmeńska
1 Sztuka Jajko ugotowane na twardo
2 Pęczki Natka pietruszki
3 Sztuki Filety anchois
1 Łyżka Kapary
100 Gram Czarne oliwki
100 Gram Korniszon
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1

    Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, rozbij delikatnie dłonią, oprósz pieprzem i solą. Owiń dokładnie plastrami szynki.

  2. 2

    Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż filety i odstaw, aby ostygły.

  3. 3

    Przygotuj remoladę. Umieść w naczyniu miksującym blendera natkę pietruszki, korniszony, oliwki, anchois, kapary. Miksuj pulsacyjnie, kontrolując stopień rozdrobnienia. Poszczególne składniki remolady muszą być widoczne. Przełóż całość do miski.

  4. 4

    Jajko przeciśnij przez praskę lub kratkę do miski ze zmiksowanymi składnikami remolady. Dodaj łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość.

  5. 5

    Pokrój filety kurczaka w plastry pod kątem o grubości około 2 cm, podaj na półmisku w towarzystwie remolady.