Mini babki majonezowe

  • 12 | 60 min.

Składniki

100 Gram Majonez Dekoracyjny WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia
4 Sztuki Jajka
3/4 Szklanka Cukier
1/2 Szklanka Mąka ziemniaczana
1/2 Szklanka Mąka pszenna
1 Sztuka Cytryna
200 Gram Cukier puder
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
100 Gram Borówki
1 Sztuka Cytryna

Sposób przygotowania

  1. 1

    Cytrynę umyj dokładnie i sparz wrzątkiem. Do oddzielnych naczyń zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

  2. 2

    Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz żółtka i zmiksuj na jednolitą masę.

  3. 3

    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.

  4. 4

    Suche składniki przesypuj stopniowo do mokrej masy i delikatnie wymieszaj.

  5. 5

    Do otrzymanej masy dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj.

  6. 6

    Przełóż ciasto do formy/foremek do pieczenia w kształcie małych babek. Jeśli chcesz przygotować babeczki z borówkami, dodaj po kilka owoców do ciasta w foremkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 25 minut.

  7. 7

    Po upieczeniu babek przygotuj lukier do dekoracji. Zmieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżkami wody. Do płynu dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

  8. 8

    Wystudzone mini babki polej lukrem. Możesz je dodatkowo udekorować skórką z cytryny, pozostałymi borówkami lub – jak na zdjęciu - suszonymi płatkami róż. Śmiało możesz wykorzystać też kolorowe posypki.