Naleśniki - Sakiewki z farszem

  • 12 porcji | 115 min.
Wszyscy lubią naleśniki, dlatego wśród naszych propozycji świątecznych potraw nie mogło ich zabraknąć. Ty razem postanowiliśmy połączyć tradycję z odrobiną nowoczesności i zaprezentować nową wersję przepisu na naleśniki. Sakiewki naleśnikowe ze szpinakiem, faszerowane kurczakiem, pieczarkami i grzybami, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego Winiary, idealnie nadają się na pierwszy lub drugi dzień świąt… A także po świętach! Przekonaj się!

Składniki

2 Sztuki Jajka
400 Mililitry Mleko
400 Gram Mąka
200 Mililitry Woda
100 Gram Szpinak zblanszowany
1 Łyżka Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Pierś z kurczaka
2 Sztuki Cebula
150 Gram Pieczarki
20 Gram Suszone grzyby
2 Ząbki Czosnek
6 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
100 Gram Ser cheddar
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Olej do smażenia
1 Trochę Szczypiorek lub niepalny sznureczek do zawiązywania sakiewek

Sposób przygotowania

  1. 1

    Mleko z wodą, jajko, mąkę, łyżkę majonezu i szczyptę soli zmiksuj razem na jednolite ciasto. Połowę tak przygotowanego ciasta przelej do osobnego naczynia. Dodaj zblanszowany i posiekany szpinak i zmiksuj jeszcze raz. Następnie, na rozgrzanej teflonowej patelni, usmaż naleśniki, z każdego rodzaju ciasta osobno. Ponieważ w cieście jest majonez – nie musisz używać tłuszczu do smażenia.

  2. 2

    Piersi kurczaka pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na oleju, na rozgrzanej patelni. Następnie – dorzuć cebulę i pieczarki pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż wszystko razem 10 minut. Namoczone uprzednio grzyby posiekaj i dołóż na patelnię. Dolej wodę, pozostałą z namaczania grzybów (pamiętaj, by przecedzić ją przez gazę). Duś farsz do momentu, aż woda wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do ostygnięcia.

  3. 3

    Naleśniki, zwykłe i szpinakowe, smaruj z jednej strony majonezem, układaj na każdym porcję farszu, posypuj cheddarem, startym na tarce o grubych oczkach, po czym – składaj w sakiewki. Każdą sakiewkę związuj łodyżką szczypiorku lub niepalnym sznureczkiem. Tak przygotowane sakiewki układaj w żaroodpornym naczyniu, wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180°C. Majonez sprawi, że sakiewki nie będą przywierać do naczynia, za to ładnie się przyrumienią.

  4. 4

    Sakiewki z naleśników zwykłych i szpinakowych podawaj poukładane naprzemiennie na półmisku. Przed podaniem, możesz zamienić niepalny sznureczek, którym przewiązane są sakiewki, na bardziej dekoracyjny, kolorowy.