Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

  • 12 porcji | 1610 min.

Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

z majonezem i koncentratem pomidorowym, cebulą oraz czosnkiem. Doprawione liściem laurowym, rozmarynem, cukrem trzcinowym, pieprzem i solą.

Składniki

200 Gram Majonez Dekoracyjny Winiary
150 Gram Koncentrat pomidorowy lub pasta pomidorowa (200 ml )
3 Kilogramy Żeberka wieprzowe
1 Sztuka Cebula biała
2 Ząbki Czosnek
4 Sztuki Liść laurowy
2 Gałązki Rozmaryn
1 Łyżeczka Pieprz czarny
1 Łyżeczka Cukier trzcinowy
1 Trochę Sól

Sposób przygotowania

  1. 1

    Żeberka oczyść i pokrój, tak jak lubisz. Umieść w głębokim naczyniu.

  2. 2

    Przygotuj miskę do marynowania żeberek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    Połącz w misce wszystkie pozostałe składniki marynaty, dodaj czosnek, cebulę i dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka i dokładnie wymasuj mięso. Odstaw do lodówki na całą noc.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozłóż żeberka razem z marynatą w rękawie do pieczenia.

  6. 6

    Piecz przez 2 godziny, następnie rozetnij rękaw. Zwiększ temperaturę do 200 stopni C i zapiekaj żeberka jeszcze około 10-15 min do momentu, aż się ładnie przypieką.