Piernik z wiśniową konfiturą czekoladową i bitą śmietaną

  • 12 porcji | 220 min.
Cudownie pachnący świętami, aromatyczny

piernik z wiśniową konfiturą czekoladową i bitą śmietaną

.

Składniki

1 Szklanka Majonez Dekoracyjny Winiary
1 1/2 Szklanka Cukier trzcinowy
4 Sztuki Jajka
1 1/2 Łyżeczka Cukier wanilinowy (można zastąpić laską wanilii)
1 1/2 Szklanka Mąka tortowa
1/2 Szklanka Kakao
1/2 Łyżeczka Sól
1 Łyżeczka Soda
1 Łyżeczka Przyprawa do piernika
100 Gram Czekolada gorzka
1 1/4 Szklanka Śmietana 30%
1 Łyżka Cukier
1/2 tabliczka Czekolada gorzka
2 Słoiki Konfitura wiśniowa z całymi owocami
2 Łyżki Alkohol brandy lub jakaś wiśniówka
1 laska Wanilia
1 Sztuka Sok z limonki
1 Sztuka Skórka z limonki
1 Szczypta Sól

Sposób przygotowania

  1. 1

    Jajka cukier oraz majonez utrzyj mikserem na jednolitą masę. Mąkę przesiej do miski z kakao, sodą, solą i przyprawą do piernika. Czekoladę grubo przesiekaj nożem tak, aby po upieczeniu czekolada była wyczuwalna w cieście. Połącz suche składniki z mokrymi w mikserze, na końcu dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

  2. 2

    Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Dół wyłóż papierem do pieczenia, a boki przesmaruj masłem. Wlej ciasto do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto i wyrównaj ostrym nożem lub nitką, żeby było płaskie.

  3. 3

    Konfiturę wiśniową przełóż do rondelka i zagotuj, dodaj nasiona z laski wanilii i sama laskę (lub cukier wanilinowy). Zetrzyj do rondelka skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. Dodaj alkohol i sól. Całość gotuj na małym ogniu w celu zagęszczenia całości, a następnie wystudź.

  4. 4

    Śmietanę ubij z cukrem w mikserze.

  5. 5

    Rozsmaruj polewę z konfitury na wcześniej upieczonym cieście. Śmietanę wyłóż na wiśnie, zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią całość. UWAGA- ciasto przechowuj w lodówce przed podaniem.