Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów

  • 4 porcje | 25 min.

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów

jest pełna witamin, soczysta i chrupiąca, a ilość majonezu ograniczona do minimum. Kiełki słonecznika są dość łagodne w smaku, przez co polubią je również dzieci. Są też niskokaloryczne, zawierają dużo żelaza, wapnia oraz wspomagają przemianę materii. Sałatka na bazie sałaty, jajek i rzodkiewek będzie sycącym daniem nie tylko na świąteczny, ale również codzienny stół czy też do pojemnika na lunch. Jeśli nie chcesz, by składniki rozmiękły w sosie podczas transportu, sos spakuj do osobnego słoiczka.

Składniki

4 Sztuki Jajka kurze lub 12 przepiórczych
1 Pęczek Rzodkiewka
100 Gram Kiełki słonecznika
4 Łyżki Płatki migdałów
1 Główka Ulubiona sałata lub mix sałat
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżeczki Kapary
1 Trochę Sok z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na ćwiartki (jajka przepiórcze na połówki).

  2. 2

    Sałatę umyj, osusz i przełóż do salaterki. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki.

  3. 3

    Majonez zmiksuj z kaparami i sokiem z pomarańczy.

  4. 4

    Na sałacie rozłóż plasterki rzodkiewek, kiełki, posyp płatkami migdałowymi i polej sosem.