Sałatka z łososiem, awokado, jajkami, pomarańczami i migdałami

  • 4 porcje | 25 min.

Sałatka z łososiem, awokado, jajkami, pomarańczami i migdałami

będzie idealną propozycją na zastępstwo dla polskiego, nieco ciężkiego klasyka. Sałatka jest lekka, ale sycąca - dzięki obecności jajek i awokado. Pomarańcza świetnie zgra się w duecie z wędzonym na ciepło łososiem, migdały będą przyjemnie chrupać, a przy okazji, podobnie jak awokado i łosoś, dostarczą Ci cennych, zdrowych tłuszczów.

Składniki

350 Gram Wędzony na ciepło łosoś
1 Sztuka Dojrzałe awokado
4 Sztuki Jajka
1 Sztuka Pomarańcza
4 Łyżki Płatki migdałów
1 Sztuka Mała czerwona cebula
1 Główka Ulubiona sałata – rzymska, masłowa, liść dębu, lodowa
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Trochę Sok z połówki cytryny
1 Sztuka Otarta skórka z cytryny
1 Trochę Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na ćwiartki.

  2. 2

    Sałatę umyj, osusz i przełóż do salaterki.

  3. 3

    Łososia podziel na kawałeczki, awokado obierz i pokrój na plasterki, pomarańcz obierz i podziel na cząstki, a cebulę pokrój w cienkie plasterki.

  4. 4

    Na sałacie rozłóż łososia, awokado, cząstki pomarańczy, plasterki cebuli i ćwiartki jajek. Posyp płatkami migdałów.

  5. 5

    Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem i polej sałatę.