Spring rolls z nowalijkami

  • 4 porcje | 72 min.

Spring rolls z nowalijkami

to ciekawa propozycja wiosennej przekąski - zarówno na imprezowy stół, jak i lunch. Są wyjątkowo sycące i pyszne! Spróbuj!

Składniki

1 Sztuka Kalarepka
2 Sztuki Młoda marchew
1/2 Główka Sałata młoda
2 Sztuki Ogórek młody
1 Pęczek Szczypiorek typu dymka
12 Sztuki Papier ryżowy
4 Łyżki Sezam prażony
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżeczka Musztarda Dijon
1 1/2 Łyżka Masło orzechowe
2 Łyżki Natka pietruszki
1 Łyżka Ocet jabłkowy
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
3 Łyżki Posiekany szczypiorek
3 Łyżki Kolendra posiekana
1 Łyżka Olej sezamowy
1 Łyżeczka Imbir tarty
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Sos sojowy
1 Łyżeczka Ocet ryżowy
1 Łyżeczka Cukier
3 Łyżki Sezam prażony
1 Łyżeczka Imbir tarty

Sposób przygotowania

  1. 1

    Kalarepkę, ogórki i marchewkę pokrój na cienkie słupki typu julienne.

  2. 2

    Sałatę umyj i usuń jej twarde części.

  3. 3

    Dymkę pokrój na odcinki, odpowiadające długości słupków z warzyw.

  4. 4

    Ocet ryżowy, wymieszany z wodą, wlej do spryskiwacza i rozprowadź równomiernie na warzywach lub po prostu skrop wszystkie warzywa z łyżki.

  5. 5

    Na dużą patelnię wlej gorącą wodę, wyłóż arkusz papieru ryżowego i namocz przez ok. 15 sekund.

  6. 6

    Wyłóż papier ryżowy na ściereczkę, posyp prażonym sezamem, pośrodku połóż po kilka słupków warzyw i liść sałaty.

  7. 7

    Zawiń najpierw jeden bok na nadzienie, delikatnie je ugniatając, następnie załóż do środka dwa przeciwległe boki, po czym zwiń do końca roladkę.

  8. 8

    W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki.

  9. 9

    Każdą z nich przekrój delikatnie na pół tak, żeby było widać warzywny środek.

  10. y

    Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.

  11. y

    Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.

  12. y

    Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.

  13. 3

    Jak przygotować sos? To proste! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki z przepisów na sosy i gotowe!