Filety z kurczaka w boczku
- 6 porcji | 55 min.
Filety z kurczaka w boczku
podawane z remuladą z kaparów, czarnych oliwek, korniszonów, anchois i natki pietruszki zmieszanej z majonezem.Składniki
200 Gram Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Filet z piersi kurczaka
16 plastry Wędzony boczek lub szynka parmeńska
1 Sztuka Jajko ugotowane na twardo
2 Pęczki Natka pietruszki
3 Sztuki Filety anchois
1 Łyżka Kapary
100 Gram Czarne oliwki
100 Gram Korniszon
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
-
1
Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, rozbij delikatnie dłonią, oprósz pieprzem i solą. Owiń dokładnie plastrami szynki.
-
2
Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż filety i odstaw, aby ostygły.
-
3
Przygotuj remoladę. Umieść w naczyniu miksującym blendera natkę pietruszki, korniszony, oliwki, anchois, kapary. Miksuj pulsacyjnie, kontrolując stopień rozdrobnienia. Poszczególne składniki remolady muszą być widoczne. Przełóż całość do miski.
-
4
Jajko przeciśnij przez praskę lub kratkę do miski ze zmiksowanymi składnikami remolady. Dodaj łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość.
-
5
Pokrój filety kurczaka w plastry pod kątem o grubości około 2 cm, podaj na półmisku w towarzystwie remolady.