Sałatka warzywna z suszoną wędzoną śliwką

  • 8 Porcji | 105 min

Tradycyjna sałatka z ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, wymieszana z groszkiem, jajkami oraz jabłkiem, z dodatkiem suszonej, wędzonej śliwki, doprawiona majonezem wymieszanym z musztardą.

Składniki

3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Sztuka Ziemniaki sałatkowe ugotowane
1 Kostka Bulion warzywny Winiary
100 Gramy Suszone śliwki (wędzone)
50 Mililitry Ocet jabłkowy
2 Sztuki Marchew
1 Sztuka Seler
2 Sztuki Pietruszka
1 Puszka Groszek
2 Sztuki Jajka
1 Sztuka Jabłko
1 Łyżeczka Musztarda
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1
    Warzywa obierz i umieść w głębokim garnku, zalej zimną wodą, dodaj kostkę bulionu Warzywnego Winiary i gotuj do miękkości.
  2. 2
    Śliwki zalej octem wymieszanym z ciepłą wodą w proporcji 3:1. Odstaw na 30 minut.
  3. 3
    Ostudzone warzywa, jabłko i jajka pokrój w kostkę. Śliwki odsącz i pokrój w paseczki.
  4. 4
    Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj majonez wymieszany z musztardą. Wykończ całość suszoną śliwką.