Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

  • 12 Porcji | 75 min

Wiosenna sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, czerwoną cebulą, plastrami śledzia solonego oraz jarmużem, szczypiorkiem i koperkiem, z dressingiem z majonezu, kaparów, anchois i soku z cytryny.

Składniki

4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Kapary
4 Sztuki Filety anchois
2 Łyżki Sok z cytryny
1 Sztuka Czerwona cebula
1 opakowanie Jarmuż
5 Filety Śledź solony
1 Kilogram Ziemniaki sałatkowe
1 Pęczek Szczypiorek
1 Pęczek Koperek
1 Szczypta Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1
    Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź i pokrój w ósemki.
  2. 2
    Majonez zmiksuj z kaparami, anchois i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem.
  3. 3
    Jarmuż dokładnie umyj. Powycinaj twarde części i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. 4
    Śledzie opłucz zimną wodą, osusz i pokrój w paski.
  5. 5
    Cebulę posiekaj w piórka.
  6. 6
    Szczypiorek i koperek grubo posiekaj.
  7. 7
    Połącz wszystkie składniki sałatki w misce. Podawaj z grubo mielonym pieprzem.