Sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

- 4 Porcji | 60 min
Przed Tobą
sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku
. Jajka na twardo są podstawowym składnikiem wielu popularnych przekąsek i sałatek. Tym razem mamy dla Ciebie ciekawy przepis na jajka po szkocku, czyli zapiekane w panierce z mielonego mięsa i podawane z pysznym sosem musztardowo-majonezowym. Ta sycąca przekąska zaspokoi nawet największy wiosenny głód, będzie również idealnym daniem na pierwszy piknik (nie zapomnij zabrać sosu w osobnym słoiczku).Składniki
4
Sztuki
Jajko ugotowane na twardo i obrane
450
Gram
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
2
Ząbki
Czosnek
1
Łyżeczka
Papryka słodka mielona
1
Szczypta
Pieprz czarny
1
Szczypta
Sól
3
Łyżki
Mąka
1
Sztuka
Jajko surowe
1
Szklanka
Bułka tarta
3
Łyżki
Olej
2
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
Łyżka
Śmietana gęsta
1
Łyżka
Ostra musztarda
1
Łyżeczka
Papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania
-
1
Nagrzej piekarnik do 180°C.
-
2
Mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz i sól wymieszaj w misce. Podziel mięso na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie spłaszcz tak, żeby powstał placuszek.
-
3
Na środku każdego placuszka ułóż jajko ugotowane na twardo. Dłońmi szczelnie obłóż mięsem ugotowane jajka.
-
4
Tak przygotowane kulki obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu – w bułce tartej.
-
5
Rozgrzej na patelni olej i podsmaż kulki tak, żeby mięso się lekko zrumieniło. Zdejmij z patelni i ułóż na blaszce. Piecz przez około 15-20 min.
-
6
Przygotuj sos musztardowo majonezowy, dokładnie mieszając w miseczce Majonez Dekoracyjny WINIARY, śmietanę, musztardę i paprykę.
-
7
Każde z upieczonych jajek podziel na połówki lub ćwiartki. Podawaj z odrobiną sosu.
