Sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

  • 4 Porcji | 60 min

Przed Tobą

sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

. Jajka na twardo są podstawowym składnikiem wielu popularnych przekąsek i sałatek. Tym razem mamy dla Ciebie ciekawy przepis na jajka po szkocku, czyli zapiekane w panierce z mielonego mięsa i podawane z pysznym sosem musztardowo-majonezowym. Ta sycąca przekąska zaspokoi nawet największy wiosenny głód, będzie również idealnym daniem na pierwszy piknik (nie zapomnij zabrać sosu w osobnym słoiczku).

Składniki

4 Sztuki Jajko ugotowane na twardo i obrane
450 Gram Mięso mielone wołowo-wieprzowe
2 Ząbki Czosnek
1 Łyżeczka Papryka słodka mielona
1 Szczypta Pieprz czarny
1 Szczypta Sól
3 Łyżki Mąka
1 Sztuka Jajko surowe
1 Szklanka Bułka tarta
3 Łyżki Olej
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Śmietana gęsta
1 Łyżka Ostra musztarda
1 Łyżeczka Papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania

  1. 1
    Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. 2
    Mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz i sól wymieszaj w misce. Podziel mięso na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie spłaszcz tak, żeby powstał placuszek.
  3. 3
    Na środku każdego placuszka ułóż jajko ugotowane na twardo. Dłońmi szczelnie obłóż mięsem ugotowane jajka.
  4. 4
    Tak przygotowane kulki obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu – w bułce tartej.
  5. 5
    Rozgrzej na patelni olej i podsmaż kulki tak, żeby mięso się lekko zrumieniło. Zdejmij z patelni i ułóż na blaszce. Piecz przez około 15-20 min.
  6. 6
    Przygotuj sos musztardowo majonezowy, dokładnie mieszając w miseczce Majonez Dekoracyjny WINIARY, śmietanę, musztardę i paprykę.
  7. 7
    Każde z upieczonych jajek podziel na połówki lub ćwiartki. Podawaj z odrobiną sosu.