Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

- 8 Porcji | 130 min
Rolowany, pieczony karczek wieprzowy
nacierany oliwą, oprószony solą i pieprzem, pieczony w glazurze z majonezu, miodu, Maggi i musztardy.Składniki
2
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
2
Kilogramy
Karkówka wieprzowa
80
Gram
Miód
80
Gram
Musztarda
50
Mililitry
Przyprawa w płynie MAGGI
2
Łyżki
Sól
80
Gram
Pieprz
1
Trochę
Oliwa
Sposób przygotowania
-
1
Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
-
2
Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
-
3
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
-
4
W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
-
5
Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
