Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

  • 8 Porcji | 130 min

Karczek wieprzowy nacierany oliwą, oprószony solą i pieprzem, pieczony w glazurze z majonezu, miodu, Maggi i musztardy.

Składniki

2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Kilogramy Karkówka wieprzowa
80 Gramy Miód
80 Gramy Musztarda
50 Mililitry Przyprawa w płynie MAGGI
2 Łyżki Sól
80 Gramy Pieprz
1 Trochę Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1
    Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
  2. 2
    Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
  3. 3
    Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
  4. 4
    W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
  5. 5
    Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.