Schab nadziewany w marynacie imbirowo–majonezowej
.jpg)
- 8 Porcji | 1570 min
Schab nadziewany w marynacie imbirowo–majonezowej
z dodatkiem czosnku i skórki cytryny, pieczony z farszem z migdałów, szczypiorku, jabłek i żurawiny.Składniki
3
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
2
Kilogramy
Schab wieprzowy
2
Sztuki
Jabłka
20
Gram
Żurawina
30
Gram
Migdały
1
Pęczek
Szczypiorek
1
Łyżka
Imbir tarty
1
Łyżka
Skórka z cytryny
1
Ząbek
Czosnek
1
Szczypta
Sól
1
Szczypta
Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Schab oczyść z błon. Rozetnij wzdłuż tak, żeby uzyskać duży i cienki płat mięsa, w który później zawiniesz farsz.
-
2
Przygotuj marynatę. Połącz ze sobą majonez, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytryny.
-
3
Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie pokryj marynatą z obu stron. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki.
-
4
Przygotuj farsz. Zmiksuj ze sobą migdały i szczypiorek. Jabłka pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki farszu, mieszając, dodaj żurawinę. Dopraw solą i pieprzem.
-
5
Rozłóż równomiernie farsz na schabie i zroluj. Zwiąż całość naturalnym sznurkiem.
-
6
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Zapiekaj schab w naczyniu żaroodpornym przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, lub do momentu, aż się zarumieni. Następnie przykryj i zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.
