Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

- 12 Porcji | 1610 min
Pieczone żeberka wieprzowe marynowane
z majonezem i koncentratem pomidorowym, cebulą oraz czosnkiem. Doprawione liściem laurowym, rozmarynem, cukrem trzcinowym, pieprzem i solą.Składniki
200
Gram
Majonez Dekoracyjny Winiary
150
Gram
Koncentrat pomidorowy lub pasta pomidorowa (200 ml )
3
Kilogramy
Żeberka wieprzowe
1
Sztuka
Cebula biała
2
Ząbki
Czosnek
4
Sztuki
Liść laurowy
2
Gałązki
Rozmaryn
1
Łyżeczka
Pieprz czarny
1
Łyżeczka
Cukier trzcinowy
1
Trochę
Sól
Sposób przygotowania
-
1
Żeberka oczyść i pokrój, tak jak lubisz. Umieść w głębokim naczyniu.
-
2
Przygotuj miskę do marynowania żeberek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
-
3
Połącz w misce wszystkie pozostałe składniki marynaty, dodaj czosnek, cebulę i dokładnie wymieszaj.
-
4
Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka i dokładnie wymasuj mięso. Odstaw do lodówki na całą noc.
-
5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozłóż żeberka razem z marynatą w rękawie do pieczenia.
-
6
Piecz przez 2 godziny, następnie rozetnij rękaw. Zwiększ temperaturę do 200 stopni C i zapiekaj żeberka jeszcze około 10-15 min do momentu, aż się ładnie przypieką.
