Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

  • 12 Porcji | 1610 min

Żeberka wieprzowe w marynacie z majonezem i koncentratem pomidorowym, cebulą oraz czosnkiem. Doprawione liściem laurowym, rozmarynem, cukrem trzcinowym, pieprzem i solą.

Składniki

200 Gramy Majonez Dekoracyjny Winiary
150 Gramy Koncentrat pomidorowy lub pasta pomidorowa (200 ml )
3 Kilogramy Żeberka wieprzowe
1 Sztuka Cebula biała
2 Ząbki Czosnek
4 Sztuki Liść laurowy
2 Gałązki Rozmaryn
1 Łyżeczka Pieprz czarny
1 Łyżeczka Cukier trzcinowy
4 Łyżeczki Sól

Sposób przygotowania

  1. 1
    Żeberka oczyść i pokrój, tak jak lubisz. Umieść w głębokim naczyniu.
  2. 2
    Przygotuj miskę do marynowania żeberek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. 3
    Połącz w misce wszystkie pozostałe składniki marynaty, dodaj czosnek, cebulę i dokładnie wymieszaj.
  4. 4
    Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka i dokładnie wymasuj mięso. Odstaw do lodówki na całą noc.
  5. 5
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozłóż żeberka razem z marynatą w rękawie do pieczenia.
  6. 6
    Piecz przez 2 godziny, następnie rozetnij rękaw. Zwiększ temperaturę do 200 stopni C i zapiekaj żeberka jeszcze około 10-15 min do momentu, aż się ładnie przypieką.