Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

  • 8 Porcji | 250 min

Pieczone polędwiczki wieprzowe w marynacie z majonezu, musztardy i szałwii, owinięte szynką parmeńską lub serrano z dodatkiem młodych gruszek.

Składniki

2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Kostka Bulion drobiowy WINIARY
2 Sztuki Polędwiczki wieprzowe
1 Łyżka Musztarda
2 Łyżki Szałwia świeża posiekana
15 plastry Szynka parmeńska lub serrano
2 Główki Czosnek młody
3 Sztuki Gruszki
2 Sztuki Czerwona cebula
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Oliwa

Sposób przygotowania

  1. 1
    Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.
  2. 2
    Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.
  3. 3
    Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  4. 4
    Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi), cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
  5. 5
    Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.
  6. 6
    Przygotuj 150ml bulionu.
  7. 7
    Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25-30 minut.
  8. 8
    Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, która się wytworzy podczas pieczenia.