Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

- 8 Porcji | 250 min
Pieczone
polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie
(marynacie z majonezu, musztardy i szałwii), owinięte szynką parmeńską lub serrano z dodatkiem młodych gruszek.Składniki
2
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
Kostka
Bulion drobiowy WINIARY
2
Sztuki
Polędwiczki wieprzowe
1
Łyżka
Musztarda
2
Łyżki
Szałwia świeża posiekana
15
plastry
Szynka parmeńska lub serrano
2
Główki
Czosnek młody
3
Sztuki
Gruszki
2
Sztuki
Czerwona cebula
1
Szczypta
Sól
1
Szczypta
Pieprz
1
Trochę
Oliwa
Sposób przygotowania
-
1
Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.
-
2
Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.
-
3
Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.
-
4
Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi), cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
-
5
Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.
-
6
Przygotuj 150ml bulionu.
-
7
Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25-30 minut.
-
8
Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, która się wytworzy podczas pieczenia.
