Filety z kurczaka w boczku

  • 6 Porcji | 55 min

Remolada z kaparów, czarnych oliwek, korniszonów, anchois i natki pietruszki zmieszanej z majonezem, podawana z filetami z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej.

Składniki

200 Gramy Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Filet z piersi kurczaka
16 plastry Wędzony boczek lub szynka parmeńska
1 Sztuka Jajko ugotowane na twardo
2 Pęczki Natka pietruszki
3 Sztuki Filety anchois
1 Łyżka Kapary
100 Gramy Czarne oliwki
100 Gramy Korniszon
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1
    Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, rozbij delikatnie dłonią, oprósz pieprzem i solą. Owiń dokładnie plastrami szynki.
  2. 2
    Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż filety i odstaw, aby ostygły.
  3. 3
    Przygotuj remoladę. Umieść w naczyniu miksującym blendera natkę pietruszki, korniszony, oliwki, anchois, kapary. Miksuj pulsacyjnie, kontrolując stopień rozdrobnienia. Poszczególne składniki remolady muszą być widoczne. Przełóż całość do miski.
  4. 4
    Jajko przeciśnij przez praskę lub kratkę do miski ze zmiksowanymi składnikami remolady. Dodaj łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość.
  5. 5
    Pokrój filety kurczaka w plastry pod kątem o grubości około 2 cm, podaj na półmisku w towarzystwie remolady.