Filety z kurczaka w boczku

- 6 Porcji | 55 min
Filety z kurczaka w boczku
podawane z remuladą z kaparów, czarnych oliwek, korniszonów, anchois i natki pietruszki zmieszanej z majonezem.Składniki
200
Gram
Majonez Dekoracyjny Winiary
4
Sztuki
Filet z piersi kurczaka
16
plastry
Wędzony boczek lub szynka parmeńska
1
Sztuka
Jajko ugotowane na twardo
2
Pęczki
Natka pietruszki
3
Sztuki
Filety anchois
1
Łyżka
Kapary
100
Gram
Czarne oliwki
100
Gram
Korniszon
1
Szczypta
Sól
1
Szczypta
Pieprz
1
Trochę
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
-
1
Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, rozbij delikatnie dłonią, oprósz pieprzem i solą. Owiń dokładnie plastrami szynki.
-
2
Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż filety i odstaw, aby ostygły.
-
3
Przygotuj remoladę. Umieść w naczyniu miksującym blendera natkę pietruszki, korniszony, oliwki, anchois, kapary. Miksuj pulsacyjnie, kontrolując stopień rozdrobnienia. Poszczególne składniki remolady muszą być widoczne. Przełóż całość do miski.
-
4
Jajko przeciśnij przez praskę lub kratkę do miski ze zmiksowanymi składnikami remolady. Dodaj łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość.
-
5
Pokrój filety kurczaka w plastry pod kątem o grubości około 2 cm, podaj na półmisku w towarzystwie remolady.
