Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

- 2 Porcji | 100 min
Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki
, tymiankiem oraz skórką z cytryny.Składniki
1
Łyżka
Majonez Dekoracyjny Winiary
2
Sztuki
Filet z kaczki
50
Gram
Pistacje
2
Łyżki
Tymianek świeży
1
Łyżeczka
Skórka z cytryny
4
Łyżki
Natka pietruszki
1
Trochę
Sól
1
Trochę
Pieprz
1
Trochę
Oliwa
Sposób przygotowania
-
1
Pierś kaczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni. Obsmaż kaczkę z każdej strony, aby zamknąć soki w środku. Odstaw.
-
2
Przygotuj posypkę. Pistacje, tymianek, pietruszkę, skórkę cytryny zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pamiętaj, że pistacje są już słone.
-
3
Piersi kaczki pokryj przy użyciu pędzla od góry majonezem, tak aby posypka mogła się na niej utrzymać podczas pieczenia.
-
4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Zapiekaj piersi okryte posypką około 20-25 minut. Pierś w środku ma być jeszcze różowa, ale nie surowa. Przed podaniem odstaw kaczkę na 7-10 min, aby mięso odpoczęło i związało wszystkie soki w środku.
