Babeczki majonezowe z kolorową posypką

  • 24 Porcji | 90 min

Majonez Dekoracyjny WINIARY jest niezastąpiony jako składnik sałatek, przekąsek, sosów i dipów. Teraz możesz łatwo przekonać się, że może być także idealnym składnikiem deserów. Po prostu wypróbuj nasz przepis na lekkie babeczki majonezowe z puszystym kremem czekoladowym. Przyozdobione kolorową posypką będą wyglądały wyjątkowo słodko i apetycznie. Babeczki majonezowe jako niecodzienny deser? Pysznie!

Składniki

3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia Winiary
3 Sztuki Jajka
170 Gramy Cukier
85 Gramy Mąka ziemniaczana
85 Gramy Mąka pszenna
1 Sztuka Skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny
500 Mililitry Śmietana 30%
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
150 Gramy Mascarpone
3 Łyżki Kakao
1 Trochę Kolorowa posypka gotowa

Sposób przygotowania

  1. 1
    Piekarnik rozgrzej do 170°C
  2. 2
    Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
  3. 3
    Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszaj. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
  4. 4
    Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, a następnie majonez, delikatnie mieszając.
  5. 5
    Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
  6. 6
    Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i kakao. Wymieszaj delikatnie.
  7. 7
    Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na przestudzone babeczki.
  8. 8
    Na koniec udekoruj babeczki kolorową posypką.