Piernik z wiśniową konfiturą czekoladową i bitą śmietaną

- 12 Porcji | 220 min
Cudownie pachnący świętami, aromatyczny
piernik z wiśniową konfiturą czekoladową i bitą śmietaną
.Składniki
1
Szklanka
Majonez Dekoracyjny Winiary
2
Szklanki
Cukier trzcinowy
4
Sztuki
Jajka
2
Łyżeczki
Cukier wanilinowy (można zastąpić laską wanilii)
2
Szklanki
Mąka tortowa
1
Szklanka
Kakao
1
Łyżeczka
Sól
1
Łyżeczka
Soda
1
Łyżeczka
Przyprawa do piernika
100
Gram
Czekolada gorzka
1
Szklanki
Śmietana 30%
1
Łyżka
Cukier
1
tabliczka
Czekolada gorzka
2
Słoiki
Konfitura wiśniowa z całymi owocami
2
Łyżki
Alkohol brandy lub jakaś wiśniówka
1
laska
Wanilia
1
Sztuka
Sok z limonki
1
Sztuka
Skórka z limonki
1
Szczypta
Sól
Sposób przygotowania
-
1
Jajka cukier oraz majonez utrzyj mikserem na jednolitą masę. Mąkę przesiej do miski z kakao, sodą, solą i przyprawą do piernika. Czekoladę grubo przesiekaj nożem tak, aby po upieczeniu czekolada była wyczuwalna w cieście. Połącz suche składniki z mokrymi w mikserze, na końcu dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
-
2
Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Dół wyłóż papierem do pieczenia, a boki przesmaruj masłem. Wlej ciasto do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto i wyrównaj ostrym nożem lub nitką, żeby było płaskie.
-
3
Konfiturę wiśniową przełóż do rondelka i zagotuj, dodaj nasiona z laski wanilii i sama laskę (lub cukier wanilinowy). Zetrzyj do rondelka skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. Dodaj alkohol i sól. Całość gotuj na małym ogniu w celu zagęszczenia całości, a następnie wystudź.
-
4
Śmietanę ubij z cukrem w mikserze.
-
5
Rozsmaruj polewę z konfitury na wcześniej upieczonym cieście. Śmietanę wyłóż na wiśnie, zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią całość. UWAGA- ciasto przechowuj w lodówce przed podaniem.
