Tort czekoladowy z solonymi pistacjami i karmelem

  • 12 Porcji | 210 min

Tort czekoladowy z solonymi pistacjami i karmelem

zrobisz z pomocą Majonezu Dekoracyjnego Winiary. Dzięki niemu ciasto będzie pulchne i wilgotne.

Składniki

2 Szklanki Majonez
3 Szklanki Mąka tortowa
1 Szklanka Kakao
2 płaskie łyżeczki Proszek do pieczenia
0 Łyżeczka Soda
4 Sztuki Jajka
2 Szklanki Cukier
2 Szklanki Woda
1 Szczypta Sól
200 Gramy Pistacje solone pokruszone
200 Gramy Masło
400 Gramy Czekolada gorzka
0 Szklanka Woda
1 Szklanka Cukier
250 Mililitry Śmietana 30%

Sposób przygotowania

  1. 1
    Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach. Następnie dodaj majonez, mieszaj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Pod koniec dodaj wodę i dalej miksuj.
  2. 2
    Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Połącz suche składniki z mokrymi mieszając mikserem do połączenia się składników.
  3. 3
    Przygotuj tortownicę o średnicy 28cm. Spód wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem. Piecz w 160 -170 stopniach przez około 50 min do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
  4. 4
    Ostudź następnie rozetnij ciasto nitką lub ostrym długim nożem na trzy części.
  5. 5
    Czekoladę połam i włóż do większej miseczki.
  6. 6
    Cukier zagotuj z wodą do momentu aż osiągnie złotawy kolor, następnie dodaj śmietanę. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki karmel.
  7. 7
    Karmel przelej do czekolady, całość mieszaj aż powstanie gładki krem. Odstaw do wystudzenia na około 20-30 minut.
  8. 8
    Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach na puszysty krem, dodaj je łyżką do masy czekoladowo-karmelowej.
  9. 9
    Następnie dodaj pokruszone pistacje, wymieszaj wszystko łyżką.
  10. 10
    Krem podziel na cztery części. 3 częściami przełóż blaty następnie posmaruj kremem tort z zewnątrz.
  11. 11
    Górę tortu możesz obsypać pokruszonymi pistacjami. Podawaj schłodzony.