Babka z kakao

- 12 Porcji | 80 min
Zakręcona
babka z kakao
z dodatkiem majonezu, polana przepysznym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.Składniki
150
Gram
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1
Łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
4
Sztuki
Jajka
1
Szklanka
Cukier
1
Szklanka
Mąka ziemniaczana
1
Szklanka
Mąka pszenna
1
Łyżeczka
Kakao ciemne
1
Szklanka
Likier jajeczny (adwokat)
5
Krople
Aromat pomarańczowy
200
Gram
Cukier puder
3
Łyżki
Sok z cytryny
4
Łyżki
Wrząca woda
Sposób przygotowania
-
1
Piekarnik rozgrzej do 175°C.
-
2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
-
3
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z majonezem, dokładnie wymieszaj.
-
4
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Wyłóż 3/4 masy białej.
-
5
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
-
6
Piecz 40 minut w temp. 170°-180°C.
-
7
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.
