Babka z kakao

  • 12 Porcji | 80 min

Zakręcona

babka z kakao

z dodatkiem majonezu, polana przepysznym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Składniki

150 Gram Majonez Dekoracyjny Winiary
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia WINIARY
4 Sztuki Jajka
1 Szklanka Cukier
1 Szklanka Mąka ziemniaczana
1 Szklanka Mąka pszenna
1 Łyżeczka Kakao ciemne
1 Szklanka Likier jajeczny (adwokat)
5 Krople Aromat pomarańczowy
200 Gram Cukier puder
3 Łyżki Sok z cytryny
4 Łyżki Wrząca woda

Sposób przygotowania

  1. 1
    Piekarnik rozgrzej do 175°C.
  2. 2
    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
  3. 3
    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z majonezem, dokładnie wymieszaj.
  4. 4
    Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Wyłóż 3/4 masy białej.
  5. 5
    Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
  6. 6
    Piecz 40 minut w temp. 170°-180°C.
  7. 7
    Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.