Strucla przeplatana z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

  • 12 Porcji | 1538 min

Świąteczna

strucla przeplatana z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

. Aromatyczna, domowa i przepyszna! Nie obejdzie się bez dokładki.

Składniki

3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia WINIARY
3 Sztuki Jajka
85 Gram Mąka ziemniaczana
85 Gram Mąka pszenna
40 Gram Skórka z pomarańczy
40 Gram Czekolada gorzka posiekana
150 Gram Masło
300 Gram Cukier puder
50 Gram Kakao
2 Łyżki Mleko
1 Trochę Migdały

Sposób przygotowania

  1. 1
    Wymieszaj mąkę, cukier, sól drożdże i otartą skórkę z limonki. Dodaj jajka i wodę. Wyrób ciasto w mikserze, następnie dodaj majonez i wyrabiaj cisto do momentu połączenia się z majonezem.
  2. 2
    Odstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby dojrzało.
  3. 3
    Migdały podpraż na suchej patelni, posiekaj nożem.
  4. 4
    Rozpuść masło z czekoladą, dodaj cukier puder i kakao. Powstanie gęsta pasta.
  5. 5
    Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj połowę ciasta.
  6. 6
    Wysmaruj ciasto połową czekolady i posyp połową migdałów. Zwiń całość w rulon jak na struclę.
  7. 7
    Rozetnij zrolowane ciasto wzdłuż na dwie podłużne części (nie rozcinaj go do końca), następnie spleć połówki naprzemiennie ze sobą. Wykonaj te same czynności z drugą połową składników.
  8. 8
    Umieść oba warkocze na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 30 minut.
  9. 9
    Opcjonalnie ciasto można polać lukrem.