Babeczki majonezowe z kremem kawowym

  • 12 Porcji | 78 min

Świąteczne, lekkie babeczki z dodatkiem majonezu, ze słodko gorzkim kremem, oprószone ziarnami kawy.

Składniki

3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia Winiary
3 Sztuki Jajka
170 Gramy Cukier
85 Gramy Mąka ziemniaczana
85 Gramy Mąka pszenna
150 Gramy Masło
300 Gramy Cukier puder
2 Łyżki Espresso
2 Łyżki Mleko

Sposób przygotowania

  1. 1
    Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. 2
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  3. 3
    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, delikatnie mieszając. Dodaj majonez i aromat. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. 4
    Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
  5. 5
    Masło ubij z połową cukru na gładką masę.
  6. 6
    Dodaj mleko, resztę cukru, dalej ubijaj przez 3-4 minuty.
  7. 7
    Na koniec dodaj kawę wystudzoną do temperatury pokojowej.
  8. 8
    Do dekoracji użyj ziaren kawy.