Słoikowa zapiekanka z jajkiem

  • 4 Porcji | 35 min

Małe rodzinne przyjęcie, spotkanie ze znajomymi, a może po prostu udany początek tygodnia? Sezon na przekąski trwa cały rok. Sięgamy po nie o każdej porze dnia – po to, by zaspokoić mały głód lub po prostu dlatego, bo mamy ochotę na coś pysznego. Od drobnych przekąsek, takich na jeden ząb, po takie mogące zastąpić obiad, od najprostszych, po wyrafinowane, na co dzień i na specjalne okazje – wybór jest tak wielki, że czasem trudno się zdecydować. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie kilka apetycznych inspiracji. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszną przekąskę – już dziś możesz wypróbować jeden z naszych pomysłów.
Zastanawiasz się, jak w nowy i niebanalny sposób można podać jajka? A co powiesz na jajka zapiekane w małych słoiczkach, razem z pomidorami i wędzonym boczkiem lub szynką? To przekąska, która wygląda imponująco, smakuje wspaniale, a do tego jest bardzo łatwa do przygotowania. W sam raz na wiosenne śniadanie!

Składniki

4 Sztuki Jajka
4 Łyżeczki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Szczypiorek posiekany
1 Sztuka Por młody
4 plastry Boczek wędzony
2 Sztuki Pomidory
1 Łyżka Masło
1 Trochę pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania

  1. 1
    Cztery słoiczki wysmaruj w środku masłem.
  2. 2
    Pomidory pokrój w kostkę, wyjmując nasiona. Szczypiorek posiekaj. Do słoiczków wkładaj pomidory i pokrojony w paski boczek oraz posiekanego pora, na to – łyżka majonezu i szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
  3. 3
    Następnie do każdego ze słoiczków wbij ostrożnie jajko.
  4. 4
    Nagrzej piekarnik do 180°C. Do brytfanki wlej gorącą wodę tak, żeby po włożeniu słoiczków sięgała do połowy ich wysokości.
  5. 5
    Piecz przez około 15 min. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.