Jajka faszerowane krewetkami

- 12 Porcji | 112 min
Jajka faszerowane krewetkami
oraz pesto z orzeszków ziemnych, żółtek, startego parmezanu, natki pietruszki, majonezu i oliwy, podane ze smażonymi krewetkami marynowanymi w soku pomarańczowym z czosnkiem.Składniki
2
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
6
Sztuki
Jajka
30
Gram
Orzeszki ziemne solone
1
Pęczek
Natka pietruszki
1
Łyżka
Sok z cytryny
20
Gram
Parmezan twardy lub pecorino
2
Sztuki
Pomarańcze
1
Ząbek
Czosnek
12
Sztuki
Krewetki z ogonkami
1
Trochę
Oliwa
1
Szczypta
Sól
1
Trochę
Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Jajka włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i odstaw z ognia na 12 minut. Po tym czasie jajka będą idealnie twarde i dzięki temu nie popękają. Zalej zimną wodą.
-
2
Jajka obierz, przekrój wzdłuż i wybierz żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko do miski, w której przygotujesz farsz.
-
3
Przygotuj pesto. Orzeszki, żółtka, starty ser, natkę, majonez, 2 łyżki oliwy umieść w misie miksującej blendera. Dopraw pieprzem i zmiksuj.
-
4
Krewetki obierz z pancerzyków i usuń jelita. Wyciśnij sok z pomarańczy do miski z oczyszczonymi krewetkami dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynuj przez godzinę. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, przesmaż odsączone krewetki około 2 minut.
-
5
Jajka wypełnij pesto. Na każdym jajku ułóż po jednej krewetce.
