Carpaccio z buraków

  • 12 Porcji | 185 min

Wiosną i latem na kuchennym stole rządzą świeżość, lekkość i kolory. Po zimie, spragnieni warzyw i owoców, z radością witamy w naszym menu pierwsze nowalijki. Poniżej prezentujemy szereg pomysłów na pyszne i kolorowe przekąski ze świeżych warzyw, z dodatkiem wyśmienitych sosów na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Sosy z naszych przepisów świetnie sprawdzą się również jako uniwersalny dodatek do wielu innych dań i przekąsek. Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, jak wiele zastosowań mogą mieć w Twojej codziennej kuchni. Masz apetyt na kulinarne odkrycia? Koniecznie sprawdź nasze propozycje!

Składniki

8 Sztuki Buraki
1 Szklanka Oliwa z oliwek
63 Gramy Ocet balsamiczny
1 Łyżeczka Cukier brązowy
5 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
150 Gramy Ser z pleśnią typu lazur
1 Trochę Tymianek świeży
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Trochę Rukola

Sposób przygotowania

  1. 1
    Buraki umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 180° na ok. 60-80 minut – w zależności od wielkości buraków (wbity widelec powinien miękko wchodzić).
  2. 2
    Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki – najlepiej użyć do tego mandoliny i zrobić to w rękawiczkach, aby nie ubrudzić rąk.
  3. 3
    Przełóż buraki do głębokiego naczynia i zalej oliwą oraz octem balsamicznym, dodaj liście tymianku, cukier, sól i pieprz do smaku.
  4. 4
    Zostaw do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
  5. 5
    Ser pleśniowy rozgnieć wraz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY tak, żeby powstała gładka masa.
  6. 6
    Rozłóż buraki na płaskim talerzu, całość polej sosem serowo-majonezowym i udekoruj garścią rukoli.
  7. 7
    Przekąska będzie wyglądała jeszcze piękniej, jeśli użyjesz buraczków w różnych kolorach – czerwonych i żółtych.
  8. 8
    *Dla lepszego efektu wizualnego możesz upiec buraki o różnych kolorach, np. czerwone i żółte.