Spring rolls z nowalijkami

  • 4 Porcji | 72 min

Składniki

1 Sztuka Kalarepka
2 Sztuki Młoda marchew
1 Główka Sałata młoda
2 Sztuki Ogórek młody
1 Pęczek Szczypiorek typu dymka
12 Sztuki Papier ryżowy
4 Łyżki Sezam prażony
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżeczka Musztarda Dijon
2 Łyżki Masło orzechowe
2 Łyżki Natka pietruszki
1 Łyżka Ocet jabłkowy
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
3 Łyżki Posiekany szczypiorek
3 Łyżki Kolendra posiekana
1 Łyżka Olej sezamowy
1 Łyżeczka Imbir tarty
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Sos sojowy
1 Łyżeczka Ocet ryżowy
1 Łyżeczka Cukier
3 Łyżki Sezam prażony
1 Łyżeczka Imbir tarty

Sposób przygotowania

  1. 1
    Kalarepkę, ogórki i marchewkę pokrój na cienkie słupki typu julienne.
  2. 2
    Sałatę umyj i usuń jej twarde części.
  3. 3
    Dymkę pokrój na odcinki, odpowiadające długości słupków z warzyw.
  4. 4
    Ocet ryżowy, wymieszany z wodą, wlej do spryskiwacza i rozprowadź równomiernie na warzywach lub po prostu skrop wszystkie warzywa z łyżki.
  5. 5
    Na dużą patelnię wlej gorącą wodę, wyłóż arkusz papieru ryżowego i namocz przez ok. 15 sekund.
  6. 6
    Wyłóż papier ryżowy na ściereczkę, posyp prażonym sezamem, pośrodku połóż po kilka słupków warzyw i liść sałaty.
  7. 7
    Zawiń najpierw jeden bok na nadzienie, delikatnie je ugniatając, następnie załóż do środka dwa przeciwległe boki, po czym zwiń do końca roladkę.
  8. 8
    W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki.
  9. 9
    Każdą z nich przekrój delikatnie na pół tak, żeby było widać warzywny środek.
  10. 10
    Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
  11. 11
    Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
  12. 12
    Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
  13. 13
    Jak przygotować sos? To proste! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki z przepisów na sosy i gotowe!