Spring rolls z nowalijkami
- 4 Porcji | 72 min
Spring rolls z nowalijkami
to ciekawa propozycja wiosennej przekąski - zarówno na imprezowy stół, jak i lunch. Są wyjątkowo sycące i pyszne! Spróbuj!Składniki
1
Sztuka
Kalarepka
2
Sztuki
Młoda marchew
1
Główka
Sałata młoda
2
Sztuki
Ogórek młody
1
Pęczek
Szczypiorek typu dymka
12
Sztuki
Papier ryżowy
4
Łyżki
Sezam prażony
4
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
Łyżeczka
Musztarda Dijon
2
Łyżki
Masło orzechowe
2
Łyżki
Natka pietruszki
1
Łyżka
Ocet jabłkowy
4
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
3
Łyżki
Posiekany szczypiorek
3
Łyżki
Kolendra posiekana
1
Łyżka
Olej sezamowy
1
Łyżeczka
Imbir tarty
4
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
2
Łyżki
Sos sojowy
1
Łyżeczka
Ocet ryżowy
1
Łyżeczka
Cukier
3
Łyżki
Sezam prażony
1
Łyżeczka
Imbir tarty
Sposób przygotowania
-
1
Kalarepkę, ogórki i marchewkę pokrój na cienkie słupki typu julienne.
-
2
Sałatę umyj i usuń jej twarde części.
-
3
Dymkę pokrój na odcinki, odpowiadające długości słupków z warzyw.
-
4
Ocet ryżowy, wymieszany z wodą, wlej do spryskiwacza i rozprowadź równomiernie na warzywach lub po prostu skrop wszystkie warzywa z łyżki.
-
5
Na dużą patelnię wlej gorącą wodę, wyłóż arkusz papieru ryżowego i namocz przez ok. 15 sekund.
-
6
Wyłóż papier ryżowy na ściereczkę, posyp prażonym sezamem, pośrodku połóż po kilka słupków warzyw i liść sałaty.
-
7
Zawiń najpierw jeden bok na nadzienie, delikatnie je ugniatając, następnie załóż do środka dwa przeciwległe boki, po czym zwiń do końca roladkę.
-
8
W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki.
-
9
Każdą z nich przekrój delikatnie na pół tak, żeby było widać warzywny środek.
-
10
Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
-
11
Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
-
12
Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
-
13
Jak przygotować sos? To proste! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki z przepisów na sosy i gotowe!
