Tatar ze śledzia z awokado i kolendrą

  • 6 Porcji | 50 min

Klasyczna przekąska z nutką egzotyki, czyli śledzik z awokado i kolendrą, doskonale sprawdzi się jako drobna niespodzianka na świątecznym stole lub na niezobowiązującym domowym przyjęciu. Jeżeli szukasz nowych pomysłów na podanie dobrego znajomego śledzia – sprawdź nasz przepis!

Składniki

4 Sztuki Filet z matiasa
1 Sztuka Czerwona cebula mała
1 Sztuka Dojrzałe awokado
1 Łyżka Sok z limonki lub z cytryna
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Trochę Pieprz
1 Pęczek Kolendra świeża
4 plastry Ulubione ciemne pieczywo

Sposób przygotowania

  1. 1
    Obierz awokado i odłóż 0,25 porcji. Wszystkie pozostałe składniki bardzo drobno posiekaj i wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz do smaku.
  2. 2
    Na koniec posyp tatara posiekaną kolendrą i udekoruj odłożoną wcześniej porcją awokado, pokrojoną w drobną kostkę.
  3. 3
    Podawaj w salaterce lub kilku mniejszych miseczkach – po jednej porcji na miseczkę. Danie świetnie skomponuje się z ciemnym pieczywem.
  4. 4
    Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona, przepłucz ją w wodzie lub namaczaj przez pół godziny przed przygotowaniem tatara.