Ryba zapiekana pod pierzynką

  • 6 Porcji | 60 min

Ryba zapiekana pod pierzynką

(dorsz) najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół oraz, oczywiście, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Ta pyszna ryba o delikatnym smaku, przyrządzona w piekarniku, będzie idealnym daniem głównym na każdą okazję.

Składniki

4 Sztuki Filet z dorsza
1 Sztuka Sok z cytryny
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Łyżka Oliwa
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Śmietana 22%
1 Trochę Bazylia świeża lub inne ulubione zioła
2 Ząbki Czosnek

Sposób przygotowania

  1. 1
    Oczyszczone filety rybne skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej oliwą.
  2. 2
    W oddzielnej miseczce wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY ze śmietaną, połową posiekanych ziół i drobno posiekanym czosnkiem.
  3. 3
    Każdą porcję ryby posmaruj łyżką przygotowanego sosu.
  4. 4
    Rybę zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż majonez na wierzchu zrobi się rumiany, czyli około 25 – 30 minut.
  5. 5
    Przed podaniem udekoruj pozostałymi świeżymi ziołami.