Ryba zapiekana pod pierzynką

- 6 Porcji | 60 min
Ryba zapiekana pod pierzynką
(dorsz) najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół oraz, oczywiście, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Ta pyszna ryba o delikatnym smaku, przyrządzona w piekarniku, będzie idealnym daniem głównym na każdą okazję.Składniki
4
Sztuki
Filet z dorsza
1
Sztuka
Sok z cytryny
1
Szczypta
Sól
1
Szczypta
Pieprz
1
Łyżka
Oliwa
3
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
2
Łyżki
Śmietana 22%
1
Trochę
Bazylia świeża lub inne ulubione zioła
2
Ząbki
Czosnek
Sposób przygotowania
-
1
Oczyszczone filety rybne skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej oliwą.
-
2
W oddzielnej miseczce wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY ze śmietaną, połową posiekanych ziół i drobno posiekanym czosnkiem.
-
3
Każdą porcję ryby posmaruj łyżką przygotowanego sosu.
-
4
Rybę zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż majonez na wierzchu zrobi się rumiany, czyli około 25 – 30 minut.
-
5
Przed podaniem udekoruj pozostałymi świeżymi ziołami.
