Łosoś pieczony w papilotach

  • 4 Porcji | 185 min

Majonez Dekoracyjny WINIARY jest nieodłącznym elementem tradycyjnych domowych świąt. Klasyczna sałatka jarzynowa bez majonezu? Niemożliwe! Wśród świątecznych pyszności, do których majonez pasuje wprost idealnie, są też dania z ryb, desery i wiele innych potraw, których koniecznie musisz spróbować! Sięgnij po słoik Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i otwórz się na świąteczne inspiracje kulinarne!
Pachnące i soczyste pomarańcze, aromatyczne goździki czy rodzynki to składniki, które potrafią szybko wyczarować atmosferę świąt. To właśnie one sprawiają, że nasz przepis tak dobrze komponuje się z bożonarodzeniowym menu. Bogatym smakiem łososia w pomarańczach możesz cieszyć się także na co dzień. Podany na rodzinnym obiedzie jako danie główne, na pewno spotka się z entuzjastycznym przyjęciem Twoich bliskich!

Składniki

600 Gramy Filet łososia ze skórą
6 Łyżki Słodki sos sojowy
2 Łyżki Sos chili słodki
4 Płaskie łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
4 Sztuki Goździki
4 Sztuki Ziele angielskie
0 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
3 Sztuki Pomarańcze
1 Trochę Rodzynki

Sposób przygotowania

  1. 1
    Łososia pokrój na 4 równe części i przełóż do miski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, sos chili i majonez. Całość przelej do miski z rybą i odstaw do marynowania na około 2 godziny do lodówki.
  2. 2
    Goździki i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu i dodaj do nich gałkę muszkatołową.
  3. 3
    Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a dwie z nich pokrój na cienkie plasterki.
  4. 4
    Na 4 arkuszach papieru do pieczenia ułóż 2 plastry pomarańczy, posyp szczyptą rozgniecionych przypraw i połową rodzynek. Na pomarańczach połóż po kawałku zamarynowanej wcześniej ryby, a następnie jeszcze szczyptę przypraw. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół plasterki pomarańczy. Na każdą porcję zetrzyj nieco skórki z pomarańczy i posyp pozostałymi rodzynkami.
  5. 5
    Zawiń tak, aby para nie wydostawała się na zewnątrz i ułóż pakunki na blasze do pieczenia.
  6. 6
    Piecz około 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  7. 7
    Przed podaniem ostrożnie otwórz każdy pakunek.