Rolada szpinakowo-łososiowa z majonezem

  • 4 Porcji | 115 min

Oto świetna, zimna przekąska na świąteczne śniadanie albo domowe przyjęcie! Będzie nie tylko ciekawą odmianą od klasycznych dań rybnych, lecz także piękną ozdobą stołu. Apetyczne kolory i pyszny smak sprawią, że niejedna ręka wyciągnie się po dokładkę!

Składniki

450 Gramy Szpinak Mrożony
4 Sztuki Jajka
2 Łyżki Mąka pszenna
2 Ząbki Czosnek
1 Łyżka Olej do pieczenia
3 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Chrzan
300 Gramy Łosoś wędzony w plastrach
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz czarny

Sposób przygotowania

  1. 1
    Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź z wody na sicie.
  2. 2
    Ubij białka na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaj kolejno po 1 żółtku. Następnie wsyp pszesianą przez sito mąkę, dodaj odcedzony szpinak i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem (opcjonalnie możesz dodać starty czosnek).
  3. 3
    Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wcześniej posmaruj papier odrobiną oleju – ułatwi to odklejenie ciasta po upieczeniu). Wyrównaj ciasto na blasze tak, aby uzyskać prostokąt i piecz w 180oC przez około 15 – 20 minut.
  4. 4
    Wyjmij ciasto z piekranika, a gdy lekko ostygnie – posmaruj na całej powierzchni majonezem wymieszanym z chrzanem. Poukładaj płaty łososia, po czym zwiń całość w rulon, owiń folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. 5
    Roladę podawaj pokrojoną na plastry o grubości około 2 – 3-centymetrów.