Jajka z chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami

  • 10 Porcji | 52 min

Jajka faszerowane są wygodne do jedzenia, łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – świetnie smakują. To właśnie dlatego zawsze cieszą się dużym powodzeniem. W najbliższe święta możesz przygotować ich więcej, a Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Przy okazji koniecznie wypróbuj nasz kolejny pomysł na klasykę w nowym wydaniu, czyli jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem, Majonezem Dekoracyjnym Winiary i suszonymi pomidorami!

Składniki

12 Sztuki Jajka
6 plastry Boczek wędzony
2 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 Trochę Szczypiorek
1 Szczypta Cukier
1 Trochę Sok z cytryny
4 Sztuki Suszone pomidory

Sposób przygotowania

  1. 1
    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
  2. 2
    Oddziel żółtka od białek. Żółtka w osobnej misce rozgnieć widelcem na gładką i puszystą masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
  3. 3
    Boczek rozłóż płasko na blaszce do pieczenia, posyp odrobiną cukru i praż piekarniku, aż zrobi się rumiany i chrupiący.
  4. 4
    Połowę boczku drobno posiekaj, a pozostałą część zostaw do dekoracji. Dodaj do farszu, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. 5
    Tak przygotowanym farszem wypełniaj połówki jajek.
  6. 6
    Udekoruj wierzch każdego jajka połamanym boczkiem, szczypiorkiem i kawałkami suszonego pomidora.
  7. 7
    Tip: Farsz z jajek idealnie sprawdzi się jako pasta do kanapek.