Marynowane jajka w kolorach wiosny
- 8 Porcji | 8675 min
Wszyscy znamy zwyczaj malowania pisanek. Ale czy wiesz, że same jajka też mogą być kolorowe? Wystarczy kilka świeżych warzyw, garść przypraw i odrobina octu, a piękne barwy wiosny rozkwitną na Twoim stole. Kolorowe jajka na twardo na pewno wyróżnią się wśród świątecznych potraw i będą niezapomnianą atrakcją każdego wielkanocnego posiłku. Jako dodatek do tej wyjątkowej przekąski najlepiej sprawdzi się sos szczypiorkowy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!
Składniki
8
Sztuki
Jajko ugotowane na twardo
1
Sztuka
Marchewka duża
2
Ząbki
Czosnek
3
plastry
Burak surowy obrany
1
Szczypta
Szafran
2
Łyżki
Kurkuma
6
plastry
Imbir (może być nieobrany)
8
Sztuki
Pieprz czarny
100
Gram
Kapusta czerwona poszatkowana
1
Łyżeczka
Goździki lub kminek
3
Liście
Liść laurowy
1
Sztuka
Szalotka obrana
4
czubate łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
Pęczek
Szczypiorek
1
Łyżeczka
Sok z cytryny
1
Szczypta
Sól
1
Szczypta
Pieprz
Sposób przygotowania
-
2
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor pomarańczowy umieść w osobnych słoiku: 1 duża marchewka, 2 ząbki czosnku, 3 plastry surowego obranego buraka, szczypta szafranu
-
3
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor żółty umieść w osobnych słoiku: 2 łyżki stołowe kurkumy, 6 plasterków imbiru (może być nieobrany), 8 ziarenek czarnego pieprzu
-
4
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor fioletowy umieść w osobnych słoiku: 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty, 0,5 łyżeczki goździków lub kminku
-
5
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor różowy umieść w osobnych słoiku: pozostała część buraka (z koloru pomarańczowego) pokrojona w plasterki, 3 liście laurowe, 1 obrana szalotka
-
6
Do każdego słoika włóż po 4 ugotowane na twardo i obrane jajka, a następnie całą zawartość zalej 0,5 litra wrzącej wody i 65 ml octu jabłkowego.
-
7
Aby jajka nabrały kolorów wiosny i smaku przypraw, trzymaj w marynacie przez dwa dni.
-
8
Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – cztery do pięciu dni.
-
9
Jajka podawaj pokrojone na połówki, z sosem szczypiorkowym.
