Wiosenny tort sałatkowy

  • 10 Porcji | 38 min

Trudno wyobrazić sobie święta w polskim domu bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zwykle podajemy ją w misce lub salaterce. Może tym razem warto wypróbować nowy, wyjątkowo efektowny sposób podania? Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj wspaniały wiosenny tort sałatkowy. Udekorowany zielonymi listkami i świeżymi warzywami może stać się głównym bohaterem rodzinnego spotkania!

Składniki

8 plastry Chleb tostowy
8 Sztuki Szparagi
1 Trochę kiełki groszku
50 Gramy Rzodkiewka
1 Sztuka Marchew
1 Trochę Ogórek
1 Trochę Rzeżucha
1 Trochę Kiełki buraka
1 Szczypta Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1
    Przygotujcie klasyczną sałatkę warzywną z majonezem, przygotowaną według ulubionego przepisu.
  2. 2
    Weź 4 kromki pieczywa tostowego. Odkrój skórkę i ułóż na talerzu tak, by tworzyły równy kwadrat.
  3. 3
    Na wierzchu ostrożnie połóż warstwę sałatki. Posmaruj majonezem.
  4. 4
    Na to połóż kolejne 4 kromki pieczywa bez skórki, warstwę sałatki i majonez.
  5. 5
    Tak przygotowany tort posmaruj ze wszystkich stron równą warstwą majonezu.
  6. 6
    Marchewkę i ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Szparagi poprzekrawaj wzdłuż na połówki.
  7. 7
    Udekoruj tort po bokach połówkami szparagów i kiełkami.
  8. 8
    Na koniec – posyp wierzch kolorowymi paskami marchewki, ogórka, kiełkami i rzeżuchą.
  9. 9
    Jeszcze tylko szczypta pieprzu i sałatkowy tort gotowy.