Minipie z białą kiełbasą

  • 8 Porcji | 142 min

Chrupiące

minipie z białą kiełbasą

podane z Majonezem Dekoracyjnym Winiary, smakuje wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do ich przygotowania potrzebujesz białej kiełbasy - jednego z najpopularniejszych wielkanocnych klasyków. Wiadomo, że doskonale pasuje do żurku, ale może warto spróbować jej też w innych, mniej typowych połączeniach? Podawaj je jako wielkanocną przekąskę o dowolnej porze dnia.

Zobacz naszą reklamę wielkanocną i zainspiruj się!

Składniki

550 Gram Gotowe ciasto kruche
500 Gram Kiełbasa biała surowa (najlepiej czosnkowa)
1 Trochę Natka pietruszki
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Łyżka Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Łyżka Musztarda
1 Sztuka Cebula
100 Gram Boczek wędzony
150 Gram Szpinak świeży

Sposób przygotowania

  1. 1
    Małe foremki do ciasta typu pie wysmaruj dokładnie masłem. Gotowe ciasto podziel na trzy części.
  2. 2
    Dwie części rozwałkuj na grubość około ½ cm. Rozwałkowanym ciastem wyłóż foremki, a następnie umieść je w lodówce, by ciasto dobrze się schłodziło. Możesz je też zamrozić.
  3. 3
    Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz majonez i wymieszaj.
  4. 4
    Cebule posiekaj w drobną kostkę, a boczek – w wąskie paski. Podsmażaj na patelni, aż całość się przyrumieni.
  5. 5
    Szpinak umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do boczku z cebulą i duś, aż zmięknie. Przestudź i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
  6. 6
    Tak przygotowany farsz nakładaj na ciasto w foremkach.
  7. 7
    Nakrywaj cienko rozwałkowanymi płatami ciasta i dokładnie sklejaj wzdłuż brzegów. Na wierzchu każdego pie zrób małe nacięcie nożem.
  8. 8
    Piecz ok 30 min w temp 180°C. Podawaj z Majonezem Dekoracyjnym Winiary, na ciepło lub na zimno.
  9. 9
    Tip: Jako nadzienie do ciasta typu pie możesz też wykorzystać np. konfiturę z czerwonej cebuli, ser żółty lub pleśniowy. Pie możesz przygotować w różnych wersjach, w zależności od dostępności produktów.