Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

  • 4 Porcji | 46 min

Szparagi to wyjątkowo uniwersalny składnik wielu pysznych dań i przekąsek. Teraz, gdy sezon w pełni, a szparagi smakują najlepiej, warto delektować się nimi na wszelkie możliwe sposoby. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jak doskonale szparagi łączą się z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!

Składniki

1 Pęczek Szparagi drobne
4 Sztuki Jajka
4 plastry Chleb wiejski
1 Trochę Masło
1 Trochę Pieprz czerwony
1 Trochę Szczypiorek
1 Trochę Masło klarowane
6 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
150 Gramy Płatki migdałowe
1 Pęczek Kolendra

Sposób przygotowania

  1. 1
    Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, wystudź i przełóż do wysokiego naczynia.
  2. 2
    Dodaj kolendrę, Majonez Dekoracyjny WINIARY i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.
  3. 3
    Szparagi gotuj krótko, tak aby były chrupiące i nie straciły koloru – grubsze możesz przeciąć na połówki.
  4. 4
    Na patelni rozgrzej masło i usmaż jajka sadzone.
  5. 5
    Każdą kromkę chleba posmaruj przygotowanym wcześniej sosem majonezowym.
  6. 6
    Na kromkach chleba układaj szparagi, a na wierzchu – jajka sadzone.
  7. 7
    Posyp czerwonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.