Szparagi pieczone w cieście francuskim

- 6 Porcji | 63 min
Szparagi zapiekane w cieście francuskim to fantastyczny pomysł na wykwintną przekąskę, w której zakochają się twoi bliscy! Chrupiące ciasto, gorący, ciągnący się apetycznie ser, szynka, aromatyczne szparagi, a na koniec – fantastyczny majonezowy dip własnej roboty. Oto perfekcyjne połączenie smaków i składników, które gwarantuje sukces kulinarny za każdym razem! Najlepiej smakuje na gorąco.
Składniki
1
Pęczek
Szparagi
1
opakowanie
Ciasto francuskie
8
plastry
Szynka parmeńska lub inna ulubiona szynka
8
plastry
Ser gouda lub inny ulubiony ser
1
Łyżka
Oliwa
1
Trochę
Sól
1
Trochę
Pieprz
1
Sztuka
Jajko
1
Trochę
Sezam lub czarnuszka
2
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
Łyżka
Jogurt naturalny
1
Sztuka
Sok z połowy cytryny
1
Łyżeczka
Starta skórka z cytryny
1
Łyżeczka
Tymianek świeży
1
Łyżeczka
Świeża mięta posiekana
1
Trochę
Sól
1
Trochę
Pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Rozgrzej piekarnik, ciasto rozwiń na stolnicy posypanej mąką i wytnij osiem kwadratów.
-
2
Szparagi skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.
-
3
Na każdym kwadracie ułóż plasterek szynki, plaster sera, 3-4 szparagi i zawiń.
-
4
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką, układaj na blasze wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut na złocisty kolor.
-
5
Wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY z jogurtem.
-
6
Dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany tymianek i miętę oraz sól i pieprz do smaku.
-
7
Wymieszaj.
-
8
Podawaj w miseczce lub polej dipem upieczone szparagi w cieście.
