Sałatka ze szparagami I kurczakiem

  • 6 Porcji | 70 min

Szparagi to wyjątkowo uniwersalny składnik wielu pysznych dań i przekąsek. Teraz, gdy sezon w pełni, a szparagi smakują najlepiej, warto delektować się nimi na wszelkie możliwe sposoby. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jak doskonale szparagi łączą się z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!

Składniki

2 Pęczki Szparagi
3 Sztuki Mała pierś z kurczaka
2 Sztuki Pomarańcze
3 Łyżki Orzechy włoskie lub pekan
2 Łyżki Olej
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Jogurt naturalny
2 Ząbki Czosnek
1 Trochę Tymianek świeży
1 Trochę Pestki granatu
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1
    Kurczaka przypraw ulubioną przyprawą, na przykład posiekanym świeżym tymiankiem lub rozmarynem, usmaż na oleju, przestudź i pokrój na kawałki.
  2. 2
    Szparagi ugotuj, wystudź i pokrój na kawałki długości około 3 cm.
  3. 3
    Z jednej pomarańczy otrzyj około ½ łyżeczki skórki, a następnie wyfiletuj ją i pokrój na cienkie plasterki.
  4. 4
    Wymieszaj w misce kawałki kurczaka, szparagów, pomarańczy oraz orzechy.
  5. 5
    Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. 6
    Przygotuj sos: wyciśnij sok z drugiej pomarańczy, dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt, otartą skórkę pomarańczy, posiekany czosnek i tymianek i wymieszaj.
  7. 7
    Sałatkę przed podaniem polej sosem i posyp pestkami granatu.
  8. 8
    WSKAZÓWKA: Zamiast pomarańczy możesz dodać do sałatki 250 g pokrojonych truskawek.