Chrupiący karp z sosem koperkowym

- 10 Porcji | 60 min
Planujesz podać karpia na kolację wigilijną? Panierowany, podsmażony na złoto karp, z sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary, to prosty przepis na smaczne święta.
Składniki
3
Kilogramy
Karpie oczyszczone po 1.5 kg każdy
250
Gram
Majonez Delikatny WINIARY
100
Gram
Mąka
100
Gram
Panko lub grubsza bułka tarta
1
Pęczek
Koperek
1
Sztuka
Cytryna
1
Szczypta
Sól
1
Szczypta
Pieprz
1
Trochę
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
1
Do 150 g Majonezu Dekoracyjnego Winiary wsyp drobno posiekany koperek i wymieszaj.
-
2
Dodaj startą skórkę i sok z połówki cytryny.
-
3
Dopraw sos solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
-
4
Karpia pokrój w dzwonka, posól i odstaw.
-
5
Po 10 minutach opłucz rybę, wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
-
6
Panieruj karpia, najpierw obtaczając w majonezie (po przygotowaniu sosu zostało ci 100 g), a następnie – w bułce tartej/panko, tak by panierka dokładnie pokryła każdy kawałek ryby.
-
7
Smaż na rozgrzanym oleju, na patelni lub w rondelku, aż ryba będzie złotobrązowa.
-
8
Po usmażeniu każdy kawałek odkładaj do odsączenia na papierowy ręcznik.
-
9
Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i ćwiartkami cytryny.
