Sałatka śledziowa z granatem

- 6 Porcji | 260 min
Jakie owoce pasują do śledzika? Oczywiście jabłko, ale nie tylko! Sałatka śledziowa doskonale smakuje także z dodatkiem… winogron i granatu! Jeśli chcesz wzbogacić klasyczną świąteczną potrawę nutką egzotyki, wystarczy wymieszać śledzia, soczewicę i odrobinę zieleniny z winogronami, granatem i koniecznie – porcją Majonezu Dekoracyjnego Winiary!
Składniki
70
Gram
Sucha czarna soczewica, ugotowana
400
Gram
Śledzie w oleju
1
Sztuka
Granat obrany
200
Gram
Winogrona
3
Sztuki
Szalotki lub 1 duża czerwona cebula
1
Pęczek
Koperek mały
1
Pęczek
Natka pietruszki
1
Szczypta
Sól
1
Szczypta
Pieprz
5
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
Sposób przygotowania
-
1
Czarną soczewicę namocz przez około 2-3 godziny, a następnie ugotuj z odrobiną soli i odstaw do wystygnięcia.
-
2
Śledzia pokrój w drobną kostkę, dodaj drobno pokrojoną szalotkę, koperek posiekany z łodygami, natkę pietruszki, przekrojone na pół winogrona (jeśli owoce są duże, możesz pokroić je na ćwiartki) oraz obrany granat.
-
3
Wszystko delikatnie wymieszaj z soczewicą oraz majonezem i dopraw do smaku. Podawaj w udekorowanym świątecznie słoiku.
