Sałatka śledziowa z rodzynkami

- 12 Porcji | 1555 min
Tradycyjny świąteczny śledzik w całkiem nowej odsłonie? Proponujemy pyszną i łatwą do przygotowania sałatkę z dodatkiem duszonej papryki, rodzynek i Majonezu Dekoracyjnego Winiary, podawaną w kruchych babeczkach w formie gwiazdek. Apetyczne śledziowe kąski, akurat na raz! Babeczki możesz przygotować z ciasta gotowego lub upiec według naszego przepisu.
Składniki
400
Gram
Śledzie w oleju
3
Sztuki
Papryka czerwona
1
Szklanka
Rodzynki namoczone
50
Mililitry
Olej
2
Łyżki
Ocet winny
5
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
Trochę
Sól
1
Trochę
Pieprz
1
paczka
Gotowe ciasto kruche
400
Gram
Masło
400
Gram
Mąka
1
Łyżka
Kwaśna śmietana
1
Sztuka
Jajko
Sposób przygotowania
-
1
Przygotuj gotowe kruche ciasto lub składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
-
2
Gotowym ciastem wykładaj wysmarowane masłem foremki do babeczek i piecz 15 minut w temp. 175°C z termoobiegiem.
-
3
Paprykę pokrój w kostkę i duś na oleju przez 10 minut.
-
4
Dodaj rodzynki i 100 ml wody, wymieszaj i zostaw na wolnym ogniu jeszcze na 15 minut. Nadmiar wody powinien odparować, a papryka i rodzynki pięknie się okleić własnym sosem.
-
5
Na koniec dopraw paprykę solą, pieprzem i odrobiną octu winnego, po czym odstaw do wystygnięcia.
-
6
Wymieszaj śledzie z duszoną papryką, dodaj majonez i wstaw na noc do lodówki. Podawaj w babeczkach z ciasta – gotowego lub własnego wypieku.
