Jajka w koszyczku serowym

  • 4 Porcji | 51 min

Całkiem nowy i wyjątkowo efektowny pomysł na wielkanocne danie z jajkami w roli głównej? A co powiesz na przepiórcze jajka z majonezem i kiełkami, podawane w koszyczku, który można zjeść ze smakiem? Spróbuj – to pyszne!

Składniki

8 Sztuki Jajka przepiórcze
50 Gramy Parmezan
1 paczka Kiełki lucerny lub inne kiełki
4 Łyżeczki Majonez Dekoracyjny Winiary
1 Litr Sok lub koncentrat z buraka

Sposób przygotowania

  1. 1
    Jajka przepiórcze gotuj w osolonej wodzie przez 4 min, ostudź i obierz. Cztery jajka zalej sokiem buraka na 15 min. – zabarwią się na lekko różowy kolor. Jeżeli potrzymasz dłużej, kolor będzie bardziej intensywny.
  2. 2
    Przygotuj papier do pieczenia – na każdy koszyczek potrzebujesz jeden kwadrat z papieru o wymiarach 10 x 10 cm.
  3. 3
    Parmezan utrzyj drobno na tarce. Utarty ser wysypuj na papier do pieczenia tak, by uformować kółka, a następnie piecz przez 1 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  4. 4
    Kółka z rozpuszczonego sera ostudź lekko, aby nadal były elastyczne i dały przełożyć się na odwrócone kokilki lub małe miseczki – w ten sposób powstaną koszyczki. Po wystudzeniu, nakładaj do każdego koszyczka majonez, kiełki lucerny i jaja przepiórcze.