Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym

- 12 Porcji | 71 min
Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym
własnego wypieku, podawane ze szpinakowym kremem na bazie majonezu i udekorowane jajkami przepiórczymi będą wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu, a przede wszystkim – pyszną przekąską! Sprawdź nasz prosty przepis i ciesz się kulinarnym sukcesem!Składniki
12
Sztuki
Jajka przepiórcze ugotowane
100
Gram
Szpinak mrożony siekany
1
Sztuka
Czosnek
600
Gram
Śmietankowy serek kanapkowy
1
Trochę
Pieprz
1
Trochę
Sól
1
Trochę
Świeże zioła (kolendra, natka pietruszki, koperek - może być miks)
2
Sztuki
Jajka
250
Gram
Mąka pszenna
2
Łyżeczki
Proszek do pieczenia
75
Mililitry
Olej
200
Mililitry
Mleko
150
Gram
Ser żółty lub typu parmezan
Sposób przygotowania
-
1
Jajka wymieszaj w misce widelcem z olejem i mlekiem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i utartym serem, mieszaj wszystko łyżką przez 1 min, po czym tak przygotowane ciasto wylej do papilotków, ułożonych w formie do muffinów.
-
2
Piecz przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C, a następnie wystudź.
-
3
Wrzuć do miski odciśnięty szpinak, drobno pokrojony czosnek, serek i majonez, wymieszaj i dopraw do smaku.
-
4
Tak przygotowany krem szpinakowy nakładaj na babeczki łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.
-
5
Babeczki podawaj z przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym i ulubionymi ziołami.
-
6
Przygotuj dodatkowo do przepisu papierowe papilotki, forma do muffinów, rękaw cukierniczy (opcjonalnie).
