Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym

  • 12 Porcji | 71 min

Szpinakowe muffiny z jajkiem przepiórczym

własnego wypieku, podawane ze szpinakowym kremem na bazie majonezu i udekorowane jajkami przepiórczymi będą wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu, a przede wszystkim – pyszną przekąską! Sprawdź nasz prosty przepis i ciesz się kulinarnym sukcesem!

Składniki

12 Sztuki Jajka przepiórcze ugotowane
100 Gramy Szpinak mrożony siekany
1 Sztuka Czosnek
600 Gramy Śmietankowy serek kanapkowy
1 Trochę Pieprz
1 Trochę Sól
1 Trochę Świeże zioła (kolendra, natka pietruszki, koperek - może być miks)
2 Sztuki Jajka
250 Gramy Mąka pszenna
2 Łyżeczki Proszek do pieczenia
75 Mililitry Olej
200 Mililitry Mleko
150 Gramy Ser żółty lub typu parmezan

Sposób przygotowania

  1. 1
    Jajka wymieszaj w misce widelcem z olejem i mlekiem, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i utartym serem, mieszaj wszystko łyżką przez 1 min, po czym tak przygotowane ciasto wylej do papilotków, ułożonych w formie do muffinów.
  2. 2
    Piecz przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C, a następnie wystudź.
  3. 3
    Wrzuć do miski odciśnięty szpinak, drobno pokrojony czosnek, serek i majonez, wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. 4
    Tak przygotowany krem szpinakowy nakładaj na babeczki łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego.
  5. 5
    Babeczki podawaj z przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym i ulubionymi ziołami.
  6. 6
    Przygotuj dodatkowo do przepisu papierowe papilotki, forma do muffinów, rękaw cukierniczy (opcjonalnie).