Sałatka z brokułami, szynką i makaronem

  • 4 Porcji | 42 min

Apetyczna

sałatka z brokułami, szynką i makaronem

to świetny pomysł, prosta do przygotowania i będzie znikała z talerza w mgnieniu oka! Brokuły będą smaczniejsze, jeśli przed ugotowaniem zmrozisz je przez kilka godzin w zamrażarce. A jeżeli dodasz do sałatki ugotowany i pokrojony głąb z brokuła (trzeba gotować go dłużej, bo jest twardszy), danie zyska ciekawy, „szparagowy” posmak.

Składniki

4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
250 Gramy Makaron Kokardki
1 Sztuka Brokuł
200 Gramy Szynka Konserwowa
10 Gramy Suszone pomidory
2 Ząbki Czosnek
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Łyżeczka Cukier

Sposób przygotowania

  1. 1
    Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody.
  2. 2
    Brokuł podziel na różyczki i przez 2 min gotuj w posolonej wodzie dodatkiem łyżeczki cukru, po czym odsącz i przelej zimną wodą.
  3. 3
    Szynkę pokrój w cienkie paski.
  4. 4
    Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paseczki.
  5. 5
    Czosnek drobno posiekaj.
  6. 6
    Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z Majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.