Jajka faszerowane humusem

- 12 Porcji | 30 min
Jajka faszerowane humusem to pyszna wersja jajek faszerowanych. Połówki jajek wypełnione farszem z ciecierzycy i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który nadaje wyrazistości, to doskonała przekąska również na inne okazje.
Składniki
6
Sztuki
Jajka
4
Łyżki
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1
Puszka
Ciecierzyca (z puszki lub namoczona przez noc i ugotowana)
1
Trochę
Sok z cytryny
1
Trochę
Sól
1
Trochę
Pieprz
1
Szczypta
Kumin mielony
1
Trochę
Korniszony
1
Sztuka
Rzodkiewka do dekoracji
1
Trochę
Koperek lub ulubione kiełki do dekoracji
Sposób przygotowania
-
1
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
-
2
Każde jajko przekrój wzdłuż, na pół. Oddziel żółtka od białek.
-
3
W misce wymieszaj ze sobą: odcedzoną z zalewy ciecierzycę (możesz zostawić kilka ziaren do dekoracji), żółtka oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz mielonym kuminem.
-
4
Połówki białek wypełnij przygotowanym farszem.
-
5
Oprósz je delikatnie mielonym kuminem i udekoruj kawałkami korniszonów. Możesz również dołożyć półplasterki rzodkiewki, koperek lub kiełki.
