Jajka faszerowane humusem

  • 12 Porcji | 30 min

Jajka faszerowane humusem to pyszna wersja jajek faszerowanych. Połówki jajek wypełnione farszem z ciecierzycy i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, który nadaje wyrazistości, to doskonała przekąska również na inne okazje.

Składniki

6 Sztuki Jajka
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny WINIARY
1 Puszka Ciecierzyca (z puszki lub namoczona przez noc i ugotowana)
1 Trochę Sok z cytryny
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 Szczypta Kumin mielony
1 Trochę Korniszony
1 Sztuka Rzodkiewka do dekoracji
1 Trochę Koperek lub ulubione kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. 1
    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
  2. 2
    Każde jajko przekrój wzdłuż, na pół. Oddziel żółtka od białek.
  3. 3
    W misce wymieszaj ze sobą: odcedzoną z zalewy ciecierzycę (możesz zostawić kilka ziaren do dekoracji), żółtka oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz mielonym kuminem.
  4. 4
    Połówki białek wypełnij przygotowanym farszem.
  5. 5
    Oprósz je delikatnie mielonym kuminem i udekoruj kawałkami korniszonów. Możesz również dołożyć półplasterki rzodkiewki, koperek lub kiełki.