Jajka faszerowane tuńczykiem na sianku z pora

- 12 Porcji | 30 min
Jajka faszerowane tuńczykiem na sianku z pora to wielkanocna przekąska w nowej, oryginalnej formie. Jajka podane na sianku ze smażonego pora fantastycznie zaprezentują się na stole i zachęcą do posmakowania dania, któremu wyrazistości dodaje Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Składniki
6
Sztuki
Jajka
4
Łyżki
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1
Puszka
Tuńczyk w puszce
1
Łyżeczka
Musztarda
1
Sztuka
Por
1
Trochę
Sól
1
Trochę
Pieprz
1
Trochę
Olej do smażenia
1
Trochę
Koperek lub ulubione kiełki do dekoracji
Sposób przygotowania
-
1
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
-
2
Każde jajko przekrój wzdłuż, na pół. Oddziel żółtka od białek.
-
3
Żółtka przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgnieć widelcem.
-
4
Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj do żółtek.
-
5
Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i musztardę. Tak przygotowany farsz dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
-
6
Pora potnij na około 10 cm kawałki, a następnie pokrój je w cienkie słupki.
-
7
Do rondelka wlej olej (tyle, aby sięgał co najmniej 2 cm wysokości naczynia). Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj partiami pokrojonego pora i smaż, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Następnie wyłóż go na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. („Sianko” z pora możesz przygotować również w mikrofalówce, skrapiając pokrojone warzywo oliwą i podgrzewając około 3 minuty z mocą 1000 W.)
-
8
Połówki białek wypełnij wcześniej przygotowanym farszem i ułóż na „sianku” z usmażonego pora. Udekoruj koperkiem lub ulubionymi kiełkami.
