Jajka faszerowane tuńczykiem na sianku z pora

  • 12 Porcji | 30 min

Jajka faszerowane tuńczykiem na sianku z pora to wielkanocna przekąska w nowej, oryginalnej formie. Jajka podane na sianku ze smażonego pora fantastycznie zaprezentują się na stole i zachęcą do posmakowania dania, któremu wyrazistości dodaje Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Składniki

6 Sztuki Jajka
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny WINIARY
1 Puszka Tuńczyk w puszce
1 Łyżeczka Musztarda
1 Sztuka Por
1 Trochę Sól
1 Trochę Pieprz
1 Trochę Olej do smażenia
1 Trochę Koperek lub ulubione kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. 1
    Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek.
  2. 2
    Każde jajko przekrój wzdłuż, na pół. Oddziel żółtka od białek.
  3. 3
    Żółtka przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgnieć widelcem.
  4. 4
    Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj do żółtek.
  5. 5
    Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i musztardę. Tak przygotowany farsz dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
  6. 6
    Pora potnij na około 10 cm kawałki, a następnie pokrój je w cienkie słupki.
  7. 7
    Do rondelka wlej olej (tyle, aby sięgał co najmniej 2 cm wysokości naczynia). Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj partiami pokrojonego pora i smaż, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Następnie wyłóż go na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. („Sianko” z pora możesz przygotować również w mikrofalówce, skrapiając pokrojone warzywo oliwą i podgrzewając około 3 minuty z mocą 1000 W.)
  8. 8
    Połówki białek wypełnij wcześniej przygotowanym farszem i ułóż na „sianku” z usmażonego pora. Udekoruj koperkiem lub ulubionymi kiełkami.