Mini babki majonezowe

  • 12 Porcji | 60 min

Składniki

100 Gram Majonez Dekoracyjny WINIARY
1 Łyżeczka Proszek do pieczenia WINIARY
4 Sztuki Jajka
1 Szklanka Cukier
1 Szklanka Mąka ziemniaczana
1 Szklanka Mąka pszenna
1 Sztuka Cytryna
200 Gram Cukier puder
1 opakowanie Cukier wanilinowy WINIARY
100 Gram Borówki
1 Sztuka Cytryna

Sposób przygotowania

  1. 1
    Cytrynę umyj dokładnie i sparz wrzątkiem. Do oddzielnych naczyń zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. 2
    Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz żółtka i zmiksuj na jednolitą masę.
  3. 3
    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
  4. 4
    Suche składniki przesypuj stopniowo do mokrej masy i delikatnie wymieszaj.
  5. 5
    Do otrzymanej masy dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj.
  6. 6
    Przełóż ciasto do formy/foremek do pieczenia w kształcie małych babek. Jeśli chcesz przygotować babeczki z borówkami, dodaj po kilka owoców do ciasta w foremkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 25 minut.
  7. 7
    Po upieczeniu babek przygotuj lukier do dekoracji. Zmieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżkami wody. Do płynu dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  8. 8
    Wystudzone mini babki polej lukrem. Możesz je dodatkowo udekorować skórką z cytryny, pozostałymi borówkami lub – jak na zdjęciu - suszonymi płatkami róż. Śmiało możesz wykorzystać też kolorowe posypki.