Mini babki majonezowe

- 12 Porcji | 60 min
Składniki
100
Gram
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1
Łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
4
Sztuki
Jajka
1
Szklanka
Cukier
1
Szklanka
Mąka ziemniaczana
1
Szklanka
Mąka pszenna
1
Sztuka
Cytryna
200
Gram
Cukier puder
1
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
100
Gram
Borówki
1
Sztuka
Cytryna
Sposób przygotowania
-
1
Cytrynę umyj dokładnie i sparz wrzątkiem. Do oddzielnych naczyń zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
-
2
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz żółtka i zmiksuj na jednolitą masę.
-
3
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
-
4
Suche składniki przesypuj stopniowo do mokrej masy i delikatnie wymieszaj.
-
5
Do otrzymanej masy dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj.
-
6
Przełóż ciasto do formy/foremek do pieczenia w kształcie małych babek. Jeśli chcesz przygotować babeczki z borówkami, dodaj po kilka owoców do ciasta w foremkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 25 minut.
-
7
Po upieczeniu babek przygotuj lukier do dekoracji. Zmieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżkami wody. Do płynu dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
-
8
Wystudzone mini babki polej lukrem. Możesz je dodatkowo udekorować skórką z cytryny, pozostałymi borówkami lub – jak na zdjęciu - suszonymi płatkami róż. Śmiało możesz wykorzystać też kolorowe posypki.
