Sałatka z łososiem, awokado, jajkami, pomarańczami i migdałami

- 4 Porcji | 25 min
Sałatka z łososiem, awokado, jajkami, pomarańczami i migdałami
będzie idealną propozycją na zastępstwo dla polskiego, nieco ciężkiego klasyka. Sałatka jest lekka, ale sycąca - dzięki obecności jajek i awokado. Pomarańcza świetnie zgra się w duecie z wędzonym na ciepło łososiem, migdały będą przyjemnie chrupać, a przy okazji, podobnie jak awokado i łosoś, dostarczą Ci cennych, zdrowych tłuszczów.Składniki
350
Gram
Wędzony na ciepło łosoś
1
Sztuka
Dojrzałe awokado
4
Sztuki
Jajka
1
Sztuka
Pomarańcza
4
Łyżki
Płatki migdałów
1
Sztuka
Mała czerwona cebula
1
Główka
Ulubiona sałata – rzymska, masłowa, liść dębu, lodowa
3
Łyżki
Majonez Dekoracyjny Winiary
1
Trochę
Sok z połówki cytryny
1
Sztuka
Otarta skórka z cytryny
1
Trochę
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
-
1
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na ćwiartki.
-
2
Sałatę umyj, osusz i przełóż do salaterki.
-
3
Łososia podziel na kawałeczki, awokado obierz i pokrój na plasterki, pomarańcz obierz i podziel na cząstki, a cebulę pokrój w cienkie plasterki.
-
4
Na sałacie rozłóż łososia, awokado, cząstki pomarańczy, plasterki cebuli i ćwiartki jajek. Posyp płatkami migdałów.
-
5
Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem i polej sałatę.
